Kriveljska golgota - deo IV


KRIVELJSKA GOLGOTA - deo IV

 

Zašto ovakvo stihijsko preseljenje Kriveljskih domaćinstava nekome odgovara?

Ne treba biti previše mudar pa na ovo pitanje iznaći odgovor! Čim nema kolektivnog preseljenja, na JEDNOJ LOKACIJI, obaveze rudnika (na prvom mestu) zamiru. Nema više obaveza da se za jedno, dva pa i deset domaćinstava, preseljenih na jednoj od mnogih sada lokacija, bilo šta drugo investira! Nema ulaganja u drugu infrastrukturu koja treba da prati ovakvo naselje. Nema obaveze za izgradnjom centralne komunalije, prilaznih puteva, uslužnih objekata, prodavnice, ambulante, nove škole… Ko će sve to investirati na deset lokacija gde su sve Kriveljani otišli? Logično i potpuno opravdano! Tu se nimalo ne treba ljutiti ili prozivati NIKOGA! Sami Kriveljani su sebi nametnuli takav odnos rudnika prema njima. A zašto? Sve, naravno kreće, počinje i završava se sa famoznom “Kraljica peči” u MK Krivelj!

Da li Gospod Bog (jer sve što sledi neznam čime da objasnim), iznosi na videlo sve ovo o čemu je pisano o sudbini “Prostornog plana” iz 1979 godine, neznam! Tek, sasvim jednom igrom slučaja, jednom Kriveljanu pada pod ruku jedna knjiga, jedan originalni deo ovog prostornog plana!
Da ova knjiga ugleda svetlo dana najvise možemo da zahvalimo jednom svetovnom licu iz Beograda! Ova knjiga (jedan deo Prostornog plana), stiže u Krivelj, preko Beograda iz Trstenika! Zašto, kako, duga priča i ne treba se zamarati njome. Bilo kako bilo, čak i ne možete zamisliti iznenađenje ove ličnosti-Kriveljana koji je došao u posed ovoga dokumenta!!!!
Čitajući ovu knjigu-zvanični dokument, ovaj lik ne može da shvati šta sve i sa kojom pedantnošću nije razrađen jedan sveobuhvatni elaborat koji je trebao da bude ZAKONITOST vezana za Krivelj i Kriveljane o uslovima i obavezama svih prema budućim preseljenim domaćinstvima od strane rudnika. U neverici, odlazi i ovaj dokumenat daje na uvid svom prijatelju, jednom od Kriveljskih intelektualaca. Naravno da iznenađenje,sta je sve predviđeno Kriveljanima, ne ostavlja ravnodušnim ni ovog inženjera-Kriveljana.
U nekoliko dana traži se među ovom dvojicom rešenje kako sve ovo obelodaniti i kako sve ovo upotrebiti za dobrobit Kriveljana?
Kako su teme iznete u ovoj literaturi kompleksna, stručna i po malo teža za shvatanje običnog meštanina Krivelja, donosi se odluka da se oko svega ovoga sakupe sve tadašnje mudre i pametne glave Krivelja. Iz svih struka. Kriveljska intelektualna elita mora na svojim plećima da pokuša da ispravi, popravi, izmeni nešto na realciji prema Kriveljanima.
Pre svega, treba naglasiti da je Krivelj iznedrio na desetine inženjera, doktora, magistara pa čak i doktora nauka, te da je raspolagao itelektualnim kapacitetom koji je sada trebao da nešto promeni, naravno na boljitak meštana sela Krivelj.
I počinje njihovo okupljanje! Upoznavanje sa ovim dokumentom i izrada strategije daljnjeg nastupa! Kasnije po nečjoj ideji ovo, sada nezavisno radno telo, poprima naziv “INTERDISCIPLINARNI ODBOR”! I jeste takav jer je okupljao sve mudre glave Krivelja ma gde se oni nalazili i ma gde oni živeli i ma kojoj struci oni pripadali! Svi na jednom mestu i sa jednim zajedničkim ciljem.
Jednog trenutka se je na jednom mestu oko zajedničkog interesa i budućnosti Krivelja, našlo 35 intelektualaca raznih struka.
Osnovni motiv ovog tela je bila: Spasiti šta se spasti može, a pri tome argumente budućim zahtevima imati kao potporu u dokumentu-Prostornom Planu iz 1979 godine, koje među ostalim Kriveljanima izlazi sa zakašnjenjem na svetlo dana. Za neke Kriveljane i suviše prekasno, ali za neke je možda granćica spasa, bar za one koji još nisu potpali pod pritiskom preseljenja širenjem rudnika do tada.
Ideja je bila prava, i na svom mestu. Jedina moguća opcija da se na neki drugi način razgovara sa rudnikom, opštinom, resornim ministrima itd. Sada Kriveljani imaju nešto opipljivo u svojim rukama. Kasno? Pokazaće se da za neke mučenike Kriveljske i nije prekasno! Neki međusobni odnosi će se, hteo to rudnik ili ne ipak promeniti. Oko sveg dalje počinje jedna svojevrsna bitka sa vremenom, koju će Kriveljani delom uspeti da dobiju, a delom ponovo ne! Zašto NE DO KRAJA? Pa opet zbog samih Kriveljana, o tome u daljnjoj besedi…

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Google Prevoditelj