Kriveljska golgota - deo V


KRIVELJSKA GOLGOTA - deo V

 

Formirano, nezavisno radno telo INTERDISCIPLINARNI ODBOR je spočetka počeo raditi sa puno elana i zaista je bio uključen popriličan broj intelektualaca u prvoj fazi gde su se trebale dogovoriti strategije daljnjeg nastupa i rada. Kažem „NEZAVISNOG“, jer je do ovog okupljanja, prvo došlo spontano, međusobno se pozivajući i sastajući se po privatnim kućama, i takođe, nezavisno, zato što ovo radno telo nije formirala niti jedna institucija Mesne zajednice Krivelj. U početku i jeste nezavisno formirano, radilo i delovalo po principima međusobne samopomoći i međusobnih konsultacija. Tokom vremena se je izdvojio jedan od nas, preuzeo neku vrstu „liderske“ pozicije u ovom telu. Polako se je sve više intelektualaca odlivalo iz ovog sastava iz prostog razloga što se je ovaj „lider“ počeo ponašati kao otac svih nas, postajalo je odsustvo konsultacija oko nekih ključnih stvari u načinu nastupa prema institucijama,te su mnogi ćutke,tiho i bez mnogo pompe izlazili iz ovog tela,skalanjali se, povlačili izuzev nekoliko članova koji su ostali i radili u ovom telu sve do kraja postojanja ovog odbora.

Upravo zbog ove činjenice, mnogo kasnije su mnoga mišljenja o efikasnosti rada ovog tela bila podeljena.Svakako da se je o ovakvim, izuzetno krupnim pitanjima, trebala čuti i mišljenja,sugestije, predlozi i drugih intelektualaca, pogotovu onih čija je struka iz pojedinih oblasti dozvoljavala i drugačija mišljenja od mišljenja „lidera“,ali do toga,na žalost nije došlo i mnoge stvari su se kasnije, po sudbinu Kriveljana, rešavale lošije nego je mogle biti rešeno. U prilog ovome eto jednog očiglednog primera: Nova lokacija za preseljenje- Banjica!!! Mnogi će reći: Pa šta joj fali??? Onog trenutka kada se odustalo od postavljene lokacije po Prostornom planu iz 1979 godine, a to je lokacija Seret-Tilve i izvršeno „anketiranje“ stanovništva o nekoj novoj lokaciji,sasvim je bilo jasno da se definitivno odustaje i baca pod noge sav uloženi trud elitnih stručnjaka koji su godinama ispitivali sve okolnosti kako bi iznašli takvu lokaciju koja bi zadovoljila na stotine kriterijuma!!! Od ruže vetrova, trusnosti zemljišta,vode, prilaznih puteva itd,itd,itd. Ovaj prostorni plan iz 1979 godine je samim ovim činom na neki način ODBAČEN! Džaba su se kasnije pozivali na njega i iz njega crpeli mnoge argumente prilikom stvaranja novog Prostornog plana,NIKADA se nije napravila studija ovog kvaliteta i temeljne analize svih delova ovog novog Prostornog plana kao u starom. Sve je ovde bilo površno i bez mnogo reda a takonje i stručnih analiza. No, da se vratim na lokaciju Baniica!
Pogledajte sliku koju ću Vam priložiti pa zaključite sami? Postavlja li se nova lokacija sela ili dela sela na samom obodu Kriveljskog kopa? Vazdušna linija od ivice odlagališta jalovine iznad „vašarišta“ do naselja Banjice jedva dostiže nekih dvesta-trista metara? Sve do neke sanacije ovog jalovišta vetrovi i dan danas nanose prašinu direktno na naselje Banjica.Miniranja na kopu se i te kako osećaju na Banjici, i da ne nabrajam dalje. Osim što je ovo naselje u neposrednoj blizini centra sela,nikakvih drugih opravdanih razloga za formiranjem naselja u Banjici nije bilo. A zašto baš Banjica? Postoje i tu indicije ko je i zašto se opredelio za ovu lokaciju,forsirao je na sva zvona i na kraju krajeva i određena kao nova lokacija preseljenja ugroženih domaćinstava od strane rudnika,ali o tome možda nekom drugom zgodom. Na svakom „SABORU“ se prolongirala ideja: BANJICA SA KOMPLETNOM INFRASTRUKTUROM! Pa sve do SATELITSKE ANTENE! Koliko sam i pre nedelju dana moje posete rodnom Krivelju pa i naselju Banjica,o nekoj infrastrukturi u naselju nema ni reči,od asfalta ni korova, blato i tucanik i dalje između kuća, kod malo jačeg vetra i dalje pojedine kuće ostaju bez crepova, a o satelitskoj anteni za celo naselje.. misaona imenica!
„Lider“ je samo iz svojih poznatih razloga „potiskivao“ bilo kakva druga mišljenja, druge ideje o rešavanju spora na relaciji ugrožena domaćinstva-rudnik, pa tako je nakon jedne žučne rasprave o radikalnoj meri prinude rudnika da dovrši, ubrza i završi započete radove na „Banjici“, gde se je predlagala blokada puta kojom bi se sprečilo prevoz ka rudniku Cerovo-nije bilo po volji „ombudsmana“, mada je bilo više nego izgledno da se misija rudarenja u Cerovu i delom na kopu u Krivelju bližila kraju, te da će sve ostati nedovršeno i ljudi će još jednom biti izigrani od strane rudnika. Na moju žalost a kao što se vidi na očigled sviju nisam ni svetan bio koliko sam tada, predlažući ovu meru – bio u pravu? Ali, mnogo je drugih dobrih stvari do kojih je ovo,sada „krnje“ telo nazvano interdisciplinarni odbor nesumnjivo odradilo. Princip kvadratni metar za kvadratni metar stambenih i ekonomskih objekata, kao i metar kvadratni za metar kvadratni zemljišta je donekle donelu koliku toliku satisfakciju nekim meštanima. Kažem namerno NEKIM meštanima, jer se je već nakon nekoliko godina postavljalo opravdano ekonomsko pitanje posedovanja zemljišta na Džanovom polju,daleko bolje klase nego što su posedovali u Krivelju, ali otići 20 i više kilometara sa svom poljoprivrednom mehanizacijom po nekoliko puta u toku godine,je iziskivalo daleko veće troškove za održavanje ove nepokretnosti. Upravo zbog ove činjenice mnogi vlasnici ovih nepokretnosti su kasnije izdavali pod zakup ova imanja a neka su zakorovela jer nije bilo zainteresovanih iz Brestovca i Šarbanovca da i pod minimalnom rentom obrađuju ove jako plodne oranice. Kriza je uzela svoj danak,ali nekako uvek se sve lomilo po leđima Kriveljana!
Kad je reč o zameni zemljišta po principu metar za metar, neki Kriveljski domaćini su dobijali i neke „elitne“ lokacije u zamenu. Setimo se početka priče o dvojici rukovodioca sela koji su „uveli“ Krivelj i Kriveljane u Golgotu. Njihovo uzajamno poštovanje i respekt,“šurovanje“ se je jednog trenutka pretvorilo u antagonizam i međusobni sudski spor!!! Smešno ali istinito. O čemu se radilo? Bili su isuviše mudri i dalekovidi pa su po „povlašćenoj poziciji“ (ko zna možda od Vas zašto su bili „povlašćeni“????) , u zamenu za njihovo zemljište u Krivelju tražili zemljište neposredno pored asfaltnog puta prema Šarbanovcu. Zašto baš tamo a ne kao i svi drugi na Džanovom polju? Pa zato što je je na toj lokaciji masovno počelo kupovati nepokretnost za izgradnju vikendica i kuća,te su kasnije svoja dobijena zemljišta,na ovoj lokaciji, usitnjavali i prodavali po nekoliko puta većoj ceni jer se iz kategorije poljoprivrednog ovo zemljište pretočilo u kategoriju urbanog zemljišta. Sve su ovo oni jako dobro znali i u sve bili jako dobro upućeni,ali samo za njih same.Sudski spor? Ušli su u međusobni sudski spor baš zbog pojedinačne lakomosti. Jedan je od njih kod tadašnjeg Sekretara sekretarijata za finansije i opštu upravu,(ova institucija je inače imala zadatak da obezbedi-ekspropriiše zemljište za zamenu Kriveljanima) uspeo da izdejstvuje za sebe jednu celu parcelu koju su trebali da međusobno podele na ravne časti.Jedan je uspeo da izdejstvuje da cela ova parcela bude dodeljena njemu. Đavo došao po svoje, pa su nekada vrli prijatelji, ortaci, komšije i krojači sudbine Krivelja, završili na sudu i malo je falilo da jedan od njih u srdžbi sve „propeva“ o svim marifetlucima koja su se zbivali u i oko Krivelja i Kriveljana. O svemu što sledi u sledećem nastavku..........

 

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Google Prevoditelj