Kriveljska golgota - deo II

 

KRIVELJSKA GOLGOTA - deo II


Sada, kada su državne institucije, na čelu sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, uradile sve što je bilo do njih, vrlo studiozno, profesionalno i za svaku pohvalu i kada je trebala sudbina budućih domaćinstava koja su predviđena za kontinuirano preseljenje, bude koliko toliko izvesna, neko je u sve to umešao prste! Ko? Ko sve? Verovatno će ostati do kraja večna zagonetka? Interesnih svera je bilo zaista mnogo u ovom lancu. Od samog ministarstva pa preko, RBB-a, Opštine, pa sve do pojedinih žitelja ove mesne zajednice. Neki da bi uštedeli ogromna materijalna sredstva za ulaganje u izgradnju čitavog jednog “novog”sela takoreći, gde je svako u ovom lancu trebao da izdvaja određena sredstva po hijerarhiji zaduženja od vrha pa sve do SO Bor, koja je bila jako inferiorna kada se ticlo sudbine jednoga sela koje je u sastavu ove opštine. Na prvom mestu zbog svega ovoga stvari po pitanju preseljenja domaćinstva poprimaju sasvim drugačiji tok.

Tek mnogo-mnogo kasnije ce se uvideti, na veliku zalost mnogih domaćina, da stihijsko preseljenje domaćinstava ima sasvim drugačiju konataciju u OBAVEZNIM odnosima na relaciji RBB - Kriveljani, kada iza Kriveljana ne stoji nijedan “čvrst” papir ( čitaj: Prostorni plan).

Šta je dovelo do “stihijskog “ preseljavanja, umesto PRAVNO REGULISANOG -ZAKONODAVNOG, možemo pojasniti ako krenemo hronološkim redom. Zbivanja koja su se desavala jedno za drugim, najbolje govore da se nije umešao Đoda (kako bi rekli Kriveljani), ili neki drugi đavo, nego čovek, ljudi su umešali prste u sve ovo!
Prostornim planom iz 1979 godine, je predviđeno da se sva domaćinstva ugrožena, prvom, drugom ili trećom etapom širenja rudnika, kolektivno dislociraju na jednom mestu i to na potesu Seret-Male tilve iznad ili zapadno od železničke pruge Bor-Majdanpek. On je predviđao i garantovao izgradnju svih infrastruktura neophodnih za ovako veliko naselje. Od puteva, svih drugih komunalija, škole, tržnog centra, pa sve do izgradnje tramvajske pruge koja bi spajala najbrže Kriveljane sa Borom! Da dobro ste pročitali-tramvajske pruge!
Kompletan elaboratt ili jedan primerak ovog Prostornog plana je predat na ruke tadasnjim čelnicima MZ Krivelj! Na uvid, na nadležnost, poverenje a pre svega da ga na prvom narednom zboru prezentuju Kriveljanima. Mnogo kasnije nakon muka da zaživi novi prostorni plan, ovi zborovi poprimaju ime “SABORI”.
Međutim, zahvaljujući nekolicini prostoumnih ljudi, tadašnjoj vrhuški MZ Krivelj, ondašnjem Šefu Mesne Kancelarije, Sekretaru MZ, Predsedniku i potpredsedniku ,na prvom mestu (ko je sve još bio umešan-nezna se ) , umesto da na nekom zboru ugleda svetlo dana, objasni se raji i prezentuje meštanima, a na prvom mestu zainteresovanim domaćinima koji su na listingu za preseljavanje, nekoliko tomova od nekoliko hiljada stranica, ukoričenih tankim koricama tamno braon boje-završavaju tajnim spaljivanjem u lepoj staroj “Kraljica peći” u prostorijma ondašnje i sadašnje mesne kancelarije Kriveljske !!!!!!!!!!

ZAŠTO ? ZBOG ČEGA? SA KOJIM MOTIVOM?

Šta je navelo tih nekolicinu “žitelja” ove Mesne zajednice (više ih neću nazivati ljudima), među kojima je bilo i visokoobrazovanih intelektualaca, na ovakav čin, može se samo naslućivati iz kasnijeg spleta dogadjaja ???
Odgovor ćemo pokušati potražiti u nastavku…..

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Google Prevoditelj