Lajanje na zvezde

„LAJANJE NA ZVEZDE“- ILI ŠTA VEĆ?

 

Petak 17 septembar 2010. Listajući po netu,nezaobilazno svratim  na stranice Media centra Bor.Kad tamo..... Najavljuje se Kriveljanima NOV PROSTORNI plan! Ako je verovati urednicima ove eminentne kuće,a nema razloga za sumnju-obično su jako dobro informisani.

Jedan gospodin(za Krivelj i Kriveljane i njihove sudbine),“ključni čovek,gospodin Zvonko Milijic,najavljuje NOV prostorni plan za Krivelj i Kriveljane? Koska je bačena a Kriveljani će je opet progutati??? Pa bogami, skoro sve koske koje su,onako blještavo bele nakon panglovanja izašle iz nekadašnje klanice „Polet“ Bor,bačene od strane RTB-a,Kriveljani izglodaše.Sta će biti sa ovom? Farsa ili ne,tek bilo kako da bilo,RTB(Rudarsko Topionicarski Basen Bor),po svemu sudeći ,svoje daljnje proširivanje površinskom eksploatacijom,planira već duže vremena i to naravno,ponovo na teritoriji Krivelja.“Cerovo II“ ili kako god nazvali neko drugo ležište koje nameravaju da pokrenu, a neminovno je da hoće, ima sve svoj uzrok i svoju posledicu!

Uzrok je izuzetna dobra cena bakra,zlata,srebra i drugih plemenitih metala, oko kojih se ceo svet u zadnjim godinama prosto otima-Svetska ekonomska kriza, a čega i tekako ima ispod kuća i imanja vrednih Kriveljana.

Posledica? Posledica su Krivelj i Meštani Krivelja. Ne verujem da ima napaćenije sredine u zadnjih triest leta od Kriveljana, u ovome veku. Kako, zašto i kojim argumentima ovo obrazlažem?A hoću da Vam obrazložim,zašto da ne. Bojim se samo da u silnom nabrajanju ne izostavim neke bitnije stvari da napomenem.  Toliko je činjenica , da se već u samom startu pitam –od čega da krenem i čime da završim??

Ako smo rekli da je perspektiva daljnjeg rudarenja RTB-a,proširenje površinske eksploatacije, to može da se izvede na dva moguća načina na području Krivelja. Prvi način je proširenjem Kriveljskog kopa a drugi otvaranjem novog rudnog ležišta površinske eksploatacije-pominje se rudnik „Cerovo-II“. Kod prve ali i druge varijante,htelo rukovodstvo RTB-a ili ne,voleli oni to ili ne,MORAJU ponovo zasesti za sto sa Kriveljanima.Kažem MORAJU zato što je to neminovno.Kriveljski žitelji žive na teritoriji koja obiluje  rudom bakra.Prva varijanta,proširenje Kriveljskog kopa, je odavno zapela u grlo RTB-u. Površinski kop Krivelj se je već toliko proširio severo-zapadno prema najvećem zaseoku –„Selo“(centru sela), da je više bespredmetno o tome i govoriti. Odavno su sve moguće i zacrtane moritoring zone ,ne ugrožene, nego pregažene! Sanitarna zona uticaja? Ne postoji već duže vreme,jer da postoji ljudima u centru sela,malte ne, ne bi popucali svi zidovi na kućama i ekonomskim objektima.Ma ljudi, otpadaju plafoni,padaju cigle po ispucalim zidovima i da ne govorimo.Kriveljani su sve to „svojski“ podneli i podnose i dalje. Mislim, reagovali su svakako da jesu,ali manje više-individualno ili „brzom paljbom“ po „žrtvenicima“ RTB-a.

Da pojasnim, „žrtvenici RTB-a“ su one gospođe i gospoda , ekipa koju RTB pošalje na bilo koji sastanak meštana Krivelja,a neka od tački dnevnog reda se dotiče „odnosa“ na relaciji RTB Bor-Kriveljska zajednica,tj.žitelji Krivelja. Vidite, za ovakve tačke dnevnog reda „žrtvenici“ se „debelo“ pripreme unapred. Pokupe što je moguće više papirologije kojom će mahati ,bilo u „odbrani“ bilo u „napadu“-kao argumentima poturajući ih pod nos,svakom onom kivnom Kriveljanu koji se zajapuri na takvom  sastanku i „navali“ na prisutne „žrtvenike“. A kako i ne bi bili kivni, kada im se vazda nešto obećava i usaglašuje, a krovovi padaju, zidovi se od raspucavanja mina ruše!

Verujem ,nije ni „žrtvenicima“ baš lako! Prisećajući se sastanaka od pre desetak godina i više,postojala je jedna mala ali probrana ekipa „žrtvenika“ koja je bila STANDARDNA! Tu i tamo bi po neko uskočio u tim za „obradu“neposlušnih,zajapurenih,pismenih,polupismenih Kriveljana, ali ekipa „žrtvenika“ se nije bitnije menjala. Početak im je bio težak, ali su se vremenom „navikli“.Dođu, sednu, odmere u samom startu –hoće li danas biti „belaja“ ili ne (naravno zavisi od strukture prisutnih na sastanku), stojički podnesu prvi,drugi,pa bogami i treći talas nezadovoljnih Kriveljana, pa kada sve saslušaju,kreće uobičajena scena. Najčešće  sledi prihvatanje krivice.

Naučili ,kad priznaš krivicu,onda onima sa druge strane, valjda bude,nekako LAKŠE! Aha, eto vidite priznaju gospoda,šta sam Vam rekao!!Pomisli Kriveljanin, koji  je debatovao o njegovom problemu dobrih pola sata. Nakon „sentimentalnog“ priznanja i pokajanja prisutnih „žrtvenika“ ,kreće i blagi „kontra udar“,ili pak slatkorečiva obećanja da će se njegov problem „najhitnije“ rešiti.Kad se pod „rešavanjem problema „  nekom od prisutnih Kriveljana koji najviše diže paru, kaže od strane „žrtvenika“: „Dođite sutra kod mene u kancelariju da se dogovorimo o Vašem problemu!“ ,taj Kriveljski  galamdžija je bogo moj, već „zbaren“ za ovaj dan i on će zadovoljan ostati da sedi na tom sastanku do kraja, bez da ista više izusti.Misli čovek: Sad sam bar moj problem rešio!!!! A dali ga je rešio i kako ga je rešio,to jadničak samo on zna, ali.....bio je u kancelariju kod dotičnog,ili je bar dobio poziv da mu dođe „na noge“!

Ekipe „žrtvenika“ su se smenjivale vremenom, ali je način nastupanja svake ekipe bio skoro identičan. I za divno čudo-uvek „upali“! Za neverovati je da se sa sastanka uvek izađe po istom scenariju. Zadovoljni i „žrtvenici“, zadovoljni i Kriveljani. Obećanja data-sredićemo! Pojedini Kriveljani već počnu trljati ruke i skoro zagrljeni sa „žrtvenicima“ napuste zborište.“Žrtvenici“ zadovoljni sada i samima sobom što su izvršili svoj „zadatak“odlaze iz Krivelja ostavljajući prisutne sa sastaka da još malo međusobno izmene svoja „mudrovanja“ u penzionerskom klubu. „Žrtvenici“ kontaju uz put: Tatku ćemo sutra referisati o tome da je u Krivelju na sastanku  „sve funkcionisalo dobro da bolje i ne može biti“. U prevodu: „Možemo da furamo dalje“ ili „tresla se gora rodio se miš“. Ma zovite kako god hoćete ,isto Vam to dođe!

I tako. Ili kako ono kaže  glumac  Radašin: I takooo....... Sad, sve ovo ne bi bilo čudno,mislim na odnos Kriveljani –„žrtvenici“ , da ovakav scenario traje par sastanaka, par meseci, godinu, dve, ..... Aman ljudi ovo traje dobrih 33 godina!!!!!

Skoro da sam našao odgonetku na pitanje mnogih zbunjenih Borana , a još  više posle zadnjih lokalnih : Zasto vratiše ponovo „tatkovskog“ na funkciju???  Odgonetka bi ,recimo bila: Aman, pustite čoveka! On jedini ima „razrađen sistem“ i izdresiranu ekipu „žrtvenika“ za „komunikaciju“ sa Kriveljanima!!! A kako i zašto to ima veze sa Kriveljanima??? Pa ljudi, hoćemo li širiti rudnik u Krivelju ili ne???? Koga ćemo uhodanijeg od ovog intimusa da šaljemo na noge Kriveljanima. Čovek brate ima razrađen sistem koji  funkcioniše 30 godina. Šta je Vama?

I takooooo...... Ista meta isto odstojanje. Sa jedne strane „tatkovski“ sa njegovim „žrtvenicima“,sa druge strane, još nešto malo preostalih Kriveljana. Kom opanci, kom obojci? Taktika spremljena. Prvi čin – Izrada NOVOG PROSTORNOG PLANA, za imaginarno preseljenje Kriveljana.

Napravili ste  gospodo Prostorni plan i 1977, pa onda 1991!Ma ne brinite ništa, napravićete nam  ga u ove 2010 ili 2011,manje važno. Pravila igre ćemo,na papiru zacrtati,nacrtati,podcrtati i precrtati ako treba. Ova dva predhodna Prostorna plana zaboravite! Ovaj će sada biti najbolji i sprovesćemo ga po slovu zakona koje je u njemu sročeno!Garant je država na čelu sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku(bar je tako bilo sa predhodna dva).

Pa, izvinite gospodo Kriveljani, moraju i oni gore u Bg-u od nečega da žive. Platićemo ljudima pošteno-unapred ako treba i oni naprave! Jeste da će da košta ( cena PP-a=Cena kopletnog preseljenja 2-3 ili mozda i više domaćinstva???), ali imaćemo „dokumenat“ potpisan i garantovani ispred Ministarstava i Države.Pa šta biste više Kriveljani? Garancija je to najveće instance! Kao da do sada nismo imali već  DVE takve garancije??? Pa ćorak!

U međuvremenu se setih jedne vrlo „mudre“ rečenice , jednog „žrtvenika“ sa jednog od skorijih „saborovanja“ Kriveljana i RTB-a. Kažem  „jedne“ jer inače, ima jako, jako dobrih izrečenih imaginarnih rečenica pojedinih „žrtvenika“.

Elem, potekla ponovo debata, ništa manje slična  niti všse različita od svih predhodnih u nedogled unazad tri decenije. Po gore opisanom scenariju,kada se sastaju Kriveljani sa „žrtvenicima“, zadnja priča započinje ovako: Meštani Krivelja, preseljeni u „NASELJE SNOVA“ ili popularno „ŠVEDSKO SELO“, tj. Naselje“Banjica“,kukaju na sav glas: te drenaža nije dobro urađena , voda po svim podrumima kuća do kolena, te nekom otpale pločice iz kupatila, nekome otpada plafon,nekome malter sa zidova ..... i tako dalje i tome slično-klasika kod Kriveljana.Uvek na nešto kukaju.Na sve ove primedbe Kriveljana iz „ŠVEDSKOG SELA“,tj  među Kriveljanima poznatije kao „Banjica“,jedan član –višlje rangiran među „žrtvenicima“ odgovara, otprilike ovako:

Da svesni smo da kvalitet izgradnje preseljenih domaćinstava u naselju „Banjica“, nije u tom obimu kvaliteta zacrtanim u projektinim dokumentacijama i urbanističkim planovima za ovo naselje(PRVI ČIN: PRIZNAVANJE KRIVICE), ali morate biti svesni da smo u isto vreme imali na tri lokacije tri investicije! Morate nas razumeti! Nije se imalo para za nabavku kvalitetnijeg repromaterijala u trenutku gradnje Vaših domova u „Banjici“........ itd.itd......

Zbog sramote ovog „žrtvenika“, neću ni da pomenem ostale dve lokacije gde se paralelno „gradilo“ kad i naselje „Banjica“. Uglavnom druge dve lokacije nemaju blage veze sa Kriveljanima!!!!!

Pa pitam sada ja Vas ,gospodine „žrtveniče“: Kakve veze ima izgradnja „ Banjice“ sa izgradnjom druge dve lokacije koje nemaju blage veze sa Kriveljanima????  Kakve veze ima sa NEKVALITETNOM GRADNJOM kuća i ekonomskih objekata u naselju „Banjica“ sa nekim drugim Vašim investicijama , te su nama izgrađene kuće  gde je upotrebljen : Cement  slabijeg kvaliteta  od propisanog, lepak za plocice slabiji od propisanog, malter,pločice,cevi,crep,drvenarija .............   Sta to sada nas interesuje? Niste uradili odgovarajući drenažni sistem iznad kompletnog naselja za podzemne vode-nama se pune podrumi vodom, ribnjak možemo u svakom podrumu kuće da napravimo, a vi nama pričate da ste, zato što ste imali tri gradilišta „POTKRADALI“  zajedno sa izvođačima  kvalitetan materijal ili pobogu materijal koji je predviđen građevinskom dokumentacijom za izgradnju „Banjice“! Radili ste svesno neodgovarajućim građevinskim materijalom  naše kuće i ekonomske objekte, i sada očekujete od nas da .....Šta uradimo???  Kažemo,dobro gospodo, eto nama otpadaju plafoni, ali mi Vas razumemo, jer je sa parama koja su odvojena za izgradnju „Banjice“ ,u isto vreme građene još DVE „Banjice“ negde drugde?????   Van pameti  !!!    Ali tek da Vam slikovito i na ovom primeru prikažem kako prema Kriveljanima nastupaju „žrtvenici“. Na sve ovo ne verujem da iko normalan ima komentara? Ali.....ko zna.... možda je neki Kriveljanin,oštećen ovom izgradnjom, i pomislio: Pa neka ih eto imali jadnici još dva gradilišta na neko drugo mesto, pa nisu imali dovoljno cementa da ture u naš malter. Neka –nema veze!Dobro se doseti komšija za ribnjak u podrumu,možda i nije loša ideja? Opravdanje ovog „žrtvenika“ je možda ipak pozitivno rešeno kod „nekog“ Kriveljana-vredi probati ponekad! Makar reći i istinu ljudima u oči?

Da bude ironija jos veća. Za rubriku „verovali ili ne“  svi meštani koji već  godinama preseljeni i žive u „svojim domaćinstvima“ u naselju „Banjica“ – NISU UVEDENA U POSED! To bukvalno znači da oni i do dana današnjega ,nakon višegodišnjeg ulaska u novosagrađene objekte NISU VLASNICI NIČEGA U „BANJICI“!!!  Svi objekti su i dalje vlasništvo..... valjda RTB-a??? Ko će ga znati? Kriveljani zasigurno nisu! Kriveljani žive bukvalno godinama u tuđim objektima a njihova domaćinstva su davno bageri utovarili i odvezli na jalovišni planir! To Vam je pravda prema Kriveljanima ili drugacije rečeno, ovako su Kriveljani  dobili zadovoljenje od rudnika po Prostornom planu Broj II od 1991 godine!

Da samo ne zaboravim krilaticu naseg „ombusmana“- „Cela „Banjica“ po najsavremenijim standardima! Švedsko selo! Nećemo stati sve dok se i za celo naselje ne instalira zajednička SATELITSKA ANTENA! Eto i za to smo se izborili gospodo Kriveljani, da se unese u Projektnu dokumentaciju za naselje „Banjica!““.

Satelitsku antenu ne vidosmo! A i gde bi je stavili? Naši krovovi „najsavremenijeg naselja- tipa „Švedsko selo““, popadaše i samo od nešto malo snega prošle godine! Šta bi se tek desilo sa nekom satelitskom antenom? Šta će nam još i to čudo? Da gledamo neki cirkus „Korona“? Pa mi „Cirkusa“ imamo svakoga dana ,pobogu „ombusmane“ naš!

Ostaje nam da se pomolimo da se prilikom neke gradnje ,neke nove lokacije  za Kriveljane, ne desi da u isto vreme RTB finansira izgradnju još nekih objekata negde u okolini Bora ili negde u Srbiji, pa da buduće Kriveljanske nove kuće budu bez WC šolja ,kada , slavina za vodu, crepa ,umesto predviđenih deset sa samo pet stepenika .........

Svako ko ne veruje u sve ovo neka proseta do nas Kriveljana i neka proveri sam ima li lazi u svim ovim tvrdnjama.Posetite nas slobodno. Ne brinite Kriveljani su inače jako gostoljubiv narod! Uvek ćete biti dočekani kaficom i slatkom od trešanja, kupina ili domaćim medom .Za nešto poneti u plastičnoj kesi malo teže! Izviniće Vam se do neba,Vaš susretljivi domaćin :“Eto.....Borski dim ,sinovče izgore SVE! Inače bih ti poslala za put malo kajsija, neku šljivu,krušku ili jabuku....eh, kako su samo prošle godine rodile.....Rodile i ove, ali pusti dim sve satre! Ajd srećan put i dođite nam opet!“

Skoro da se s`početka ovog milenijuma ustanovila  najnovija kletva među Kriveljanima koja je sve učestalija u našem narodu. Mislim na kletvu među komšijama. Ona stara „dabogda da ti komšo  crkla krava!!“ nije više u fazonu!  Sada se Kriveljske komšije međusobno kunu još težom kletvom: „Dati komšija  da gospod Bog da te RTB preseli!“ . A ima li veće kletve od ove? Procenite sami!

„Lajanje na zvezde“ ili šta već ono beše? Čime smo započeli ovu besedu?

Kriveljski domaćin-astrolog

Šta drugi pišu o ovom:

 

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Google Prevoditelj